SPEURTOCHTEN
Kinderen zullen zich niet vervelen in het museum en mogen (bijna) overal in- en aankomen. Er zijn vier verschillende speurtochten, kinderen (en ouders) lopen met een speurtocht door het hele museum. Verder leren kinderen knopen leggen, kunnen ze hun hoofd steken in een duikerspak, kapitein spelen in het stuurhuis van de kotter in het Buitenmuseum of op de Brug, plaatsnemen op een rib of in een reddingscapsule en nog veel meer.

ESCAPESPEL
Voor iedereen vanaf 10 jaar is er het escapespel. Te spelen in groepen van maximaal 4 personen. Klik hier voor meer informatie.

HET NOORDZEEKANAAL
Kinderen leren op school over het Noordzeekanaal: waar het ligt, wanneer het gegraven is en waarom. In het museum wordt dat nog eens allemaal uitgelegd aan de hand van filmbeelden, foto´s en attributen. De kanaalgravers, die met de hand, schop en kruiwagen, het kanaal hebben gegraven, woonden in plaggenhutten in de duinen. Vaak met grote gezinnen en onder vreselijke omstandigheden. Een nagebouwde plaggenhut is te zien in het museum. Stel je eens voor dat je daarin moet wonen in de regen of vrieskou.

OVER VISSERIJ, LOODSEN EN SLEEPVAART
Tijdens het graven van het kanaal ontstond IJmuiden en groeide daarna uit tot een belangrijke havenplaats. Allerhande bedrijvigheid ontstond, zoals visserij, Loodswezen, sleepvaart en nog veel meer. Over deze onderwerpen is veel te zien, te leren en te doen in het museum.  

Verjaardagsfeestje?
Een bezoek aan het museum is leuk met je vader en moeder, maar ook met opa en oma. En … wat dacht je van een verjaardagsfeestje in het museum. Of kom met je klas zoals deze kinderen van de Dalton Brederode school uit Santpoort.