Vaste collectie

In het drie verdiepingen tellende gebouw is in 12 zalen de vaste collectie opgesteld. Daarnaast is er een Radar-/uitzichttoren, een Buitenmuseum en een uitgebreide bibliotheek. De vaste collectie bestaat uit vele modellen, schilderijen, foto’s, instrumenten en andere objecten.

In deze zalen komen de thema’s aanleg en ontwikkeling Noordzeekanaal, ontstaan en ontwikkeling van IJmuiden, visserij, Loodswezen, KNRM, sleepvaart, scheepsmotoren, Amsterdamse rederijen, industrie in Velsen, Scheveningen Radio en telegrafie aan bod.

In de radartoren kunt u niet alleen de werking van een radar en A.I.S. zien, maar heeft u ook een prachtig uitzicht over de havens en IJmuiden. Bij helder weer kunt u zelfs de windmolenparken en schepen op de Noordzee en in het ankergebied zien.

In het buitenmuseum ‘Havenkant’ liggen verschillende reddingsboten en een kotter, de UK27, waarin iedereen aan het roer kan staan. Daarnaast is er een opstelling van een smederij en kuiperij en zijn er veel objecten uit de visserij opgesteld.

De museumbibliotheek is rijk gedocumenteerd op maritiem gebied. Naast een grote collectie boeken en foto’s over onder meer visserij, Noordzeekanaal, IJmuiden en sleepvaart, beschikt de bibliotheek over complete jaargangen van vele maritieme tijdschriften. Verdere informatie over de bibliotheek vindt u hier.