Onder deze titel is tot en met half september 2021 een grote (verkoop) expositie te zien van de bekende zeeschilder Fred Boom. Ruim vijftig schilderijen van zijn hand tonen niet alleen zeeën, van kalm tot ruw, van lieflijk tot dreigend, maar ook van de schepen die deze zeeën bevaren van onder meer de visserij, de sleepvaart, de marine en de koopvaardij. Voor liefhebbers van dit genre een lust voor het oog en niet te missen.

Fred Boom werd in 1938 geboren in Koog aan de Zaan in een maritieme familie. In deze familie werden schepen bevaren en getekend. Voor Fred stond het op 16-jarige leeftijd al vast, hij wilde NAAR ZEE en varen en maakte zijn eerste zeereis als lichtmatroos op de coaster ‘Heerengracht’. Uiteindelijk koos Fred voor de techniek en ging naar de kweekschool om de opleiding Scheepswerktuigkunde te volgen. In 1959 begon hij bij de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij (KNSM) op zowel vracht- als passagiersschepen. Na 11 jaar besloot hij het zeemansleven in te ruilen voor een bestaan aan de wal. Eenmaal aan de wal kon hij zich wat meer toeleggen op zijn geliefde hobby, schilderen. Het werk van Fred Boom bestaat uit verschillende technieken, maar de meeste werken heeft de autodidact uitgevoerd in olieverf of gouache.

Gelijktijdig met deze tentoonstelling verschijnt ook het gelijknamige boek “NAAR ZEE”. Hierin zijn meer dan 100 afbeeldingen te zien van schilderijen niet alleen uit deze tentoonstelling, maar ook van eerder werk. Het boek kost € 27,50 en is exclusief te verkrijgen bij de receptie van het museum. Wie daarin een handtekening of een persoonlijke noot van Fred Boom wil, maakt een goede kans op zaterdag 5 juni, zondag 13 juni, woensdag 23 juni, zondag 27 juni, zaterdag 3 juli, zondag 11 juli, zaterdag 24 juli, zaterdag 31 juli, zondag 8 augustus, zaterdag 14 augustus, woensdag 25 augustus, zaterdag 28 augustus, zaterdag 4 september, zondag 12 september en zondag 19 september wanneer de schilder in het museum aanwezig zal zijn.
Deze tentoonstelling loopt tot en met 19 september 2021.

3