Dat onze koopvaardij in WO II zware offers heeft gebracht, is altijd onderbelicht gebleven. In een aangrijpende film laat het IJmuider Zee- en Havenmuseum de verhalen zien en horen van de verschrikkingen die de bemanningen van onze koopvaardijschepen tijdens de oorlogsjaren hebben ondergaan.

Op 6 juni 1940 werd de vaarplicht afgekondigd: met één pennenstreek werden daarmee alle koopvaardijschepen buiten bezet Nederland toegevoegd aan de geallieerde krijgsmacht ter zee.
Deze zeelieden waren nu ‘civiele’ frontsoldaten’ en dienstweigeren zou landverraad zijn. In de konvooien over de Atlantische Oceaan werden de schepen jarenlang geteisterd door Duitse onderzeeërs met torpedoaanvallen, vanuit de lucht door bommenwerpers en dichter bij Europa was er altijd de angst voor mijnen. Op de Pacific werden zij gebombardeerd en beschoten door de Japanners. Bijna de helft van onze schepen gingen verloren en meer dan drieduizend opvarenden kwamen om.

In deze film komen enkele, inmiddels hoogbejaarde, overlevenden aan het woord en vertellen hun indrukwekkende verhalen. Helden die nooit vergeten mogen worden en ons respect verdienen. Deze film is door het museum samengesteld uit de documentaire ‘een vergeten zeemansgeschiedenis’ van Goert Giltay eerder uitgezonden door het programma Andere Tijden.

Het filmarrangement heeft een middagvullend programma en is bijzonder omdat onze curator, Willemina Oostenrijk, niet alleen het arrangement, film en tentoonstelling heeft bedacht, maar ook op deze middag uw gastvrouw is.
Het programma:
tussen 13.30 en 13.55 uur wordt u in het museum verwacht.
14.00 uur aanvang film
14.45 uur koffie/thee met een gebakje in het museumcafé
vanaf 15.15 uur groepsgewijs bezoek aan de tentoonstelling ‘koopvaardij en visserij 75 jaar bevrijd’ en museum
16.15 uur drankje met een hapje in het museumcafé
17.00 uur eind programma.

Het exclusieve arrangement is te boeken voor de zondagen 12, 19 en 26 juli. De kosten voor het arrangement zijn € 12,50 per persoon inclusief één koffie/thee met sluisje of ander gebakje, één drankje met luxe hapjes, maar exclusief entree voor het museum (museumkaart en vrijkaart zijn geldig).

Reserveren is verplicht en kan via deze knop.

Ook tijdens het filmarrangement zijn de RIVM regels en de museumspelregels van toepassing. Hier kunt u deze alvast doornemen. Het museum adviseert een kijkwijzer van 14+.