ZO BLAUW door HANS VAN DER WIELE

Blouberg

Met ingang van zaterdag 28 september is in de loodsenzaal van het Zee- en Havenmuseum de (verkoop) expositie ‘ZO BLAUW door Hans van der Wiele’ te bezichtigen. Acht schilderijen, waar de kleur blauw van afspat, tonen maritieme beelden zoals zee, kust, of schepen.

Hans twijfelde als jonge man tussen een carrière in de kunsten en een varend bestaan. Het werd aanvankelijk het laatste. Na de Hogere Zeevaartschool in Amsterdam, voer hij ruim acht jaar als stuurman op de koopvaardij en als reserveofficier in de marine. Zijn eerste reis maakte hij als stuurmansleerling op een schip van Bureau Wijsmuller.

Na de nodige omzwervingen is Hans in de architectuur terecht gekomen en volgde opleidingen aan het Instituut voor Architectuur in Utrecht. Hij studeerde af aan de Academie voor Bouwkunst in Arnhem. Daar was zijn afstudeerproject gewijd aan het ontwerp van een Zeevaartschool op het Forteiland in IJmuiden. Later specialiseerde Hans zich in de restauratie-architectuur en was o.a. bijna 10 jaar als restauratie-architect betrokken bij de restauratie van diverse gebouwdelen van Teylers Museum in Haarlem.

Door drukke werkzaamheden kwam hij weinig aan schilderen toe.
Dat veranderde in 2016, inmiddels wijdt hij zich 100% aan het schilderen.
Het werk dat in deze expositie wordt getoond staat op één of andere manier in relatie tot zee, kust en schepen. Hans heeft een eigen benadering van deze onderwerpen en er is zeker geen sprake van traditionele havengezichten of scheepsportretten. In ieder schilderij is wel een verborgen boodschap of een vraag te vinden.