‘WILLEM EERLAND MET SCHEPEN IN IJMUIDEN’

Met ingang van zaterdag 15 februari 2020 tot medio juni is de (verkoop)expositie ‘Willem Eerland met schepen in IJmuiden’ te zien. Voor liefhebbers van maritieme schilderkunst een absolute aanrader.
Het is ook een bijzondere expositie omdat het dertig jaar geleden is dat Willem Eerland zijn eerste solo-expositie had in het Visserijmuseum van Katwijk aan Zee.

De vader van Willem was sleepbootkapitein en al vanaf zeer jonge leeftijd voer Willem met hem mee. Later is hij zelf gaan varen en heeft zich opgewerkt van matroos tot kapitein. Een van zijn laatste schepen was de voormalige Wijsmuller sleepboot “Assistent”. Willem heeft veel Rotterdamse havenassistenties uitgevoerd zoals het overnemen van sloopschepen van overzee om ze naar de sloperij te slepen en het slepen van bakken en pontons.
In zijn jonge jaren tekende Willem al veel, op alle papiertjes, op kranten, de achterkant van sigarendoosjes of gewoon met krijt op het dek van zolderbakken. Later heeft Willem nog teken- en schilderlessen gevolgd.
In deze expositie worden circa 40 werken geëxposeerd. Sloepen, sleepboten, reddingsboten, werkende zeilvaart en passagiersschepen. Alles prachtig weergegeven in zowel aquarel als olieverf.
Hoewel hij tijdens zijn werkzame leven altijd is blijven schilderen, kreeg Willem na zijn pensionering weer tijd om aan een nieuwe expositie te werken. Hij zegt er trots op te zijn dat uitgerekend het IJmuider Zee- en Havenmuseum hem daar nu het platform voor geeft.
Deze (verkoop) tentoonstelling is te zien tot medio juni. Daarna wordt de expositie omgebouwd en aangevuld tot een expositie gericht op SAIL 2020.