WEDEROPBOUW VELSEN

‘De Lange Nieuw”

Deze reizende tentoonstelling, eerder dit jaar te zien in de bibliotheek Velsen, werd samengesteld door het ABC Architectuurcentrum Haarlem en is door het museum aangevuld met beelden uit IJmuiden, met name van de meest besproken straat in IJmuiden: ‘De Lange Nieuw’. 

‘Wederopbouw Velsen’ sluit naadloos aan op de vorige tentoonstelling “Festung IJmuiden’. Na de Tweede Wereldoorlog lag Velsen, en vooral IJmuiden, zwaar beschadigd in puin. Toch wilden bewoners graag zo snel mogelijk terugkeren naar hun vertrouwde plek. De wederopbouw moest dus voortvarend van de grond komen. Stedenbouwer en architect W.M. Dudok werd de man die dit moest realiseren. Zijn visie, plannen en wat daarvan terecht is gekomen worden in deze tentoonstelling met beelden weergegeven.

De Lange Nieuwstraat, een ontwerp van Dudok, wordt door velen beschouwd als een saaie en lelijke doorgangsweg. De ‘schoonheid’ van de Lange Nieuwstraat wordt meestal niet gezien. Wat zijn dan toch de bijzondere elementen die door Dudok zijn aangebracht?
Het stadhuis, één van de bekendste ontwerpen van Dudok, kwam gereed in 1965. Het plein waar het stadhuis aan ligt, Plein 1945, is echter nooit de gezellige plek van samenkomst geworden die hij voor ogen had.
Ook worden beelden getoond van de wederopbouw van de kernen Santpoort, Driehuis en Velsen-Noord, waar andere architecten en stedenbouwkundigen werden ingezet. Heden ten dage vaak nog beeldbepalend.
Deze tentoonstelling is een aanrader voor iedere Velsenaar, maar zeker ook voor liefhebbers van stedenbouw.

Op 3 november 15.00 uur vindt in het museum over de wederopbouw in Velsen en de ‘Schoonheid van de Lange Nieuw’ een lezing/discussie zondagmiddag georganiseerd. De lezing is gratis bij bezoek museum. Kijk hier voor meer informatie en reserveringen.