Veelgestelde vragen

Dit is een overzicht van veelgestelde vragen.

Kaartverkoop en reserveringen
Kan ik online kaarten kopen?
U kunt op onze website geen toegangskaarten kopen voor het Zee- en Havenmuseum.

Accepteren jullie Museumkaarten?
Met ingang van 1 juli 2015 is de Museumjaarkaart geldig in het museum.

Verkopen jullie cadeaubonnen?
Ja, wij verkopen toegangskaarten in de vorm van een cadeaubon.

Zijn er tentoonstellingen of activiteiten waarvoor ik moet reserveren?
Voor onze tentoonstellingen is er geen noodzaak om te reserveren. Soms hebben we speciale activiteiten waarvoor U zich wel moet aanmelden maar dit staat dan specifiek vermeld onder "Tentoonstellingen" of "Agenda".

Praktisch

Mag ik eten en drinken meenemen?
Nee, het is niet toegestaan eten en drinken te nuttigen in het museum. In het zg Buitenmuseum mag U gerust wat eten of drinken. In ons Museumcafé kunt u terecht voor bv een kopje koffie.

Mag ik mijn tas meenemen in het museum?
Met het oog op de veiligheid vragen we U om geen tassen mee te nemen. Dames mogen natuurlijk wel een handtas meenemen. Paraplu's mogen ook niet mee in het museum. U wordt verzocht deze achter te laten in de garderobe.

Mag ik fotograferen en filmen in het Zee- en Havenmuseum?
Ja, dat mag. Met het oog op de veiligheid van onze collectie is het gebruik van flits-/kunstlicht en statieven echter niet toegestaan in de tentoonstellingszalen.

Hoe kom ik bij het Zee- en Havenmuseum?
Dit leest U hierboven onder het kopje "Routebeschrijving".

Zijn er parkeerplaatsen voor bezoekers met beperkingen?
Ja, direct voor het museum is een aparte parkeerplaats voor mindervaliden.

Kan ik in het Zee- en Havenmuseum een rolstoel lenen?
Ja, we hebben één rolstoel en één rollator te leen voor mensen met beperkingen. Deze zijn ook bedoeld voor mensen die met een scootmobiel naar het museum komen. Iedere verdieping kun je met de lift bereiken.

Mag ik mijn scootmobiel gebruiken in het museum?
Hoewel veel plaatsen toegankelijk zijn voor de scootmobiel is het raadzaam om de rolstoel te lenen.

Mag ik mijn hond meenemen in het museum?
Honden zijn niet toegestaan in het museum m.u.v. zg Hulphonden.

Is het museum leuk voor kinderen?
Nou en of! Kinderen kunnen op diverse plaatsen dingen uitproberen. Klik ook maar eens op de button Kinderen rechts op de "Home" pagina of kijk op de "Agenda" wat er allemaal te doen is in het museum. Het museum heeft ook verschillende leuke speurtochten.

Beschikt het Zeee- en Havenmuseum over gratis WIFI voor bezoekers?
Inderdaad; in het Museumcafé kunt u tijdens het genieten van een hapje en drankje gratis over WIFI beschikken.

Zijn er in het Zee- en Havenmuseum ook films te zien?
Het museum beschikt over een eigen bioscoop. Op de website vindt U een overzicht van alle films. De suppoosten zijn graag bereid om een specifieke film voor U aan te zetten. Dit is bijna altijd wel te regelen.

Diversen

Hoe is het Zee- en Havenmuseum ontstaan?
Dit kunt U terugvinden onder "Geschiedenis".

Hoe zit het met rondleidingen in het museum?
Op iedere verdieping loopt een suppoost die U graag meer vertelt over het museum. Voor groepen is het mogelijk om een rondleiding met een gids te reserveren. Graag hiervoor op tijd contact opnemen met het museum.

Is er een audiotour beschikbaar in het museum?
Op dit moment is er nog geen audiotour beschikbaar. We kijken wel naar de mogelijkheden hiervoor. Bij de receptie krijgt U een plattegrond mee en er lopen suppoosten rond die meer kunnen vertellen over het museum.

Kan ik van tevoren al informatie over het museum vinden?
Op onze website vindt U onder Plattegrond een overzicht van alle zalen. Als U met de muis op een zaal klikt krijgt U de belangrijkste informatie over die zaal te zien.

Ik ben op zoek naar informatie over schepen?
Het museum beschikt over een indrukwekkende bibliotheek. Op de website is een lijst beschikbaar van alle boekwerken, kaarten e.d. U kunt een afspraak maken om dit in te zien; onze vrijwilligers zijn graag behulpzaam om een antwoord op Uw vragen te vinden.

Wat was de functie van het gebouw voordat er een museum in zat?
Oorspronkelijk zat in het museum de Visserijschool. Deze werd in september 1916 geopend. [link naar de foto gemaakt tijdens de opening]
Er is zelfs nog een oude film beschikbaar. [link naar de film]
Van 1956-1970 zat in het gebouw ook de Binnenvaartschool, een activiteit van het Koninklijk Onderwijsfonds voor de Scheepvaart (KOFS), die op verschillende plaatsen in Nederland werd georganiseerd. Ook in IJmuiden bestond deze mogelijkheid, waarbij door de Visserijschool onderdak werd geboden en in onderwijzend personeel werd voorzien.

Zijn er speciale programma's voor scholen?
Een schoolreisje naar het Zee- en Havenmuseum is een dagje ontdekken, leren en speuren. De educatieve projecten en activiteiten zijn gericht op zelf ervaren en zelf doen. Voor groepen is het mogelijk om een rondleiding met een gids te reserveren. Graag hiervoor op tijd contact opnemen met het museum.

Worden er activiteiten georganiseerd in het museum?
Regelmatig worden er activiteiten georganiseerd. Deze worden vermeld op de website onder "Agenda". Voor sommige activiteiten is het noodzakelijk dat U zich aanmeldt, maar dit staat dan specifiek vermeld.

Kan ik schenkingen doen aan het Zee- en Havenmuseum?
Jazeker. Zo kunt U ons helpen het museum levend te houden, ook voor toekomstige generaties. U kunt dit doen door een eenmalige of periodieke financiële schenking (in dit laatste geval gelden gunstige fiscale voorwaarden). U kunt zich bv aanmelden als donateur. Daarnaast is het mogelijk objecten aan te bieden.

Kan ik op de hoogte worden gehouden van nieuwe tentoonstellingen of andere activiteiten?
Jazeker. U kunt zich hiervoor op onze nieuwsbrief aanmelden. Het spreekt voor zich dat wij Uw emailadres uitsluitend voor de nieuwsbrief zullen gebruiken en niet zullen vrijgeven aan derden.

Overige vragen
Heeft U een andere vraag? Mail deze dan naar info@zeehavenmuseum.nl of bel de informatiebalie van het Zee- en Havenmuseum op 0255-538007. U kunt ons bereiken op maandag en dinsdag (9-17 uur), woensdag (13-17 uur) en donderdag (9-15 uur). Buiten deze uren staat het antwoordapparaat aan.