Op de foto een model van de clipper Stad Amsterdam.

In het museum hebben wij veel modellen van schepen. Een aantal van deze modellen kan niet in de permanente tentoonstellingen getoond worden, omdat er geen directe verbinding is met IJmuiden. Deze schepen hadden wel in de sail-in parade van SAIL Amsterdam kunnen meevaren. SAIL IJMUIDEN biedt een parade van ‘sailwaardige’ modellen, samen met een bijpassende (verkoop) expositie van schilderijen van maritiem schilder Willem Eerland.
Deze tentoonstelling is te zien tot en met 31 oktober 2020.Maritiem schilder Willem Eerland

De (verkoop)expositie van Willem Eerland is voor liefhebbers van maritieme schilderkunst een absolute aanrader.
Het is ook een bijzondere expositie omdat het dertig jaar geleden is dat Willem Eerland zijn eerste solo-expositie had in het Visserijmuseum van Katwijk aan Zee.

De vader van Willem was sleepbootkapitein en al vanaf zeer jonge leeftijd voer Willem met hem mee. Later is hij zelf gaan varen en heeft zich opgewerkt van matroos tot kapitein. Een van zijn laatste schepen was de voormalige Wijsmuller sleepboot “Assistent”. Willem heeft veel Rotterdamse havenassistenties uitgevoerd zoals het overnemen van sloopschepen van overzee om ze naar de sloperij te slepen en het slepen van bakken en pontons.
In zijn jonge jaren tekende Willem al veel, op alle papiertjes, op kranten, de achterkant van sigarendoosjes of gewoon met krijt op het dek van zolderbakken. Later heeft Willem nog teken- en schilderlessen gevolgd.
In deze expositie worden circa 40 werken geëxposeerd. Sloepen, sleepboten, reddingsboten, werkende zeilvaart en passagiersschepen. Alles prachtig weergegeven in zowel aquarel als olieverf.
Hoewel hij tijdens zijn werkzame leven altijd is blijven schilderen, kreeg Willem na zijn pensionering weer tijd om aan een nieuwe expositie te werken. Hij zegt er trots op te zijn dat uitgerekend het IJmuider Zee- en Havenmuseum hem daar nu het platform voor geeft.
Deze (verkoop) tentoonstelling is te zien tot medio juni. Daarna wordt de expositie omgebouwd en aangevuld tot een expositie gericht op SAIL 2020.