Kinderen

Speurtochten
Kinderen hoeven zich niet te vervelen in het Zee- en Havenmuseum in IJmuiden. Aan de hand van twee leuke speurtochten, één voor de kleintjes met foto´s en één met vragen voor 10+ers lopen ze door het museum. Verder leren kinderen knopen leggen, kunnen ze hun hoofd steken in een duikerspak, kapitein spelen in een stuurhut en nog veel meer.
Het Noordzeekanaal
Kinderen leren op school over het Noordzeekanaal: waar het ligt, wanneer het gegraven is en waarom. In het museum wordt dat nog eens allemaal uitgelegd aan de hand van filmbeelden, foto´s en attributen. De kanaalgravers, die met de hand, schop en kruiwagen, het kanaal hebben gegraven, woonden in plaggenhutten in de duinen. Vaak met grote gezinnen en onder vreselijke omstandigheden. Een nagebouwde plaggenhut is te zien in het museum. Stel je eens voor dat je daarin moet wonen in de regen of vrieskou.

Over visserij, loodsen en de sleepvaart
Tijdens het graven van het kanaal ontstond IJmuiden en groeide daarna uit tot een belangrijke havenplaats. Allerhande bedrijvigheid ontstond, zoals visserij, loodswezen, sleepvaart en nog veel meer. Ook hierover kan je veel zien, leren en dingen doen in het museum.

 

 

Hoe werkt een sluis eigenlijk ...
Wil je zelf proberen hoe je een boot door de sluizen kan varen, klik dan hier en daarna op de Nederlandse vlag.
SUCCES!

Verjaardagsfeestje?
Een bezoek aan het museum is ook leuk voor papa en mamma, maar ook met opa en oma. En ... wat dacht je van een verjaardagsfeestje of kom met je klas zoals deze kinderen van de Dalton Brederode school uit Santpoort.
Kleurplaten
De KNRM (je weet wel, van die reddingsboten) hebben prachtige kleurplaten die je kunt uitprinten en daarna inkleuren, maar er zijn ook kleurplaten die je gelijk vanaf je computer kunt inkleuren. Klik hier om naar de kleurplaten te gaan.