Lezing over de spectaculaire berging van de ‘El Paso Paul Kayser’ door Cor Oudendijk
Donderdag 14 november 2019 20.00 uur in het museumcafé.

In vervolg op zijn eerdere lezing van 16 mei zal Cor Oudendijk op donderdag 14 november een lezing met beelden geven over de berging van de ‘El Paso Paul Kayser’, een Amerikaanse gastanker die op 29 juni 1979 was gestrand op de kust van Spanje nabij Algeciras. Cor vertelt vanuit eigen ervaring over deze spectaculaire bergingsactie, waarbij de ‘Tempest’ van Wijsmuller was betrokken.

De lezing begint om 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur) en duurt ongeveer een uur.
Entree: EUR 4,- te betalen bij de receptie van het museum. Gratis met Museum- of donateurkaart.

Reserveren kan hier.

‘El Paso Paul Kayser’

————————————————————————————————————————————————

Zondag 29 december sluit schrijfster Conny Braam het jubileumjaar af met een speciale lezing.
Meer inhoudelijke informatie volgt eind november via de website en de media. De geplande aanvang is 14.00 uur, in het museumcafé. Toegang €7,50 incl. entree museum (museumkaart en vrijkaarten zijn niet geldig voor de lezing). Wilt u vast reserveren dan kan dat hier.

ARCHIEF

Lezing 16 mei 2019
Op donderdagavond 16 mei heeft de voorzitter van het museum, Cor Oudendijk, een lezing met beelden gegeven over de berging van de “Hornestrand”.
De “Hornestrand” was een Deens schip, op weg van Hamburg naar West-Afrika. Het schip was geladen met 300 ton dynamietstaven en 100 ton ontstekers. Op 3 maart 1987 seinde de kapitein dat het schip in het Engels kanaal in brand was geraakt en dat de bemanning het schip had verlaten. De Sleepboot “Typhoon” van Wijsmuller, kreeg instructies vanuit IJmuiden om poolshoogte te nemen. De brand smeulde in het voorruim waar de ontstekers lagen gestuwd. Een bergingsploeg vanuit IJmuiden, onder leiding van Cor Oudendijk, onderzocht de situatie, waarbij men detonators met tussenposen hoorde ontploffen. Uiteindelijk is de brand door het injecteren met verwarmde stikstof geblust. Na opening van de ruimen werd duidelijk dat men door het oog van de naald was gekropen. Op 25 maart is het schip teruggesleept naar Hamburg om daar de instabiel geworden explosieven te lossen.