IJmuiden van badplaats tot cruiseport

Deze tentoonstelling in het Zee- en Havenmuseum laat zien dat al vanaf begin 1900 IJmuiden de ambitie had een mondaine badplaats van allure te worden waar toeristen uit het hele land en ver daarbuiten naar toe zouden komen.

De sfeer van het begin van de 20e eeuw is gecreƫerd door de badmode voor mannen en vrouwen uit die tijd, strandstoelen, badkoetsjes en veel (oude) beelden.

De geschiedenis van het Hotel Willem Barendz met de markante koepel aan de Kanaalstraat, speciaal gebouwd voor de rijkere toeristen, ontbreekt natuurlijk niet, evenals die van het eerste strandpaviljoen in IJmuiden opgericht door Jac. List: badpaviljoen List. Op mooie zomeravonden trokken veel IJmuidenaren naar het strand om zich in het badpaviljoen te verpozen.

Hoewel het ideaal om een luxe badplaats van allure te worden niet is gelukt, is IJmuiden wel uitgegroeid tot een bedrijvige cruiseport.

Zo wordt de geschiedenis van KVSA, opgericht in 1876 onder de naam Halverhout & Zwart Ship Agents VOF, getoond, maar ook van de Felison Terminal en de Felison Cruise Terminal. Bij deze laatste terminal kunnen cruiseschepen tot 295 meter aanmeren. Er wordt een inkijkje gegeven in wat er moet gebeuren wanneer een cruiseschip aan de kade in de IJmondhaven ligt. Evenals een overzicht van de ferryschepen aan de kade bij de oude Tegeltjesmarkt.
Overigens is het aan de stranden van IJmuiden nog altijd goed toeven!

De tentoonstelling is te zien vanaf zaterdag 9 oktober tot en met 15 mei 2022.