'50 jaar Iskes in IJmuiden' tot 7 januari 2019

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Ben Iskes de sleepdienst IJmuiden overnam van Jaap Visser.

Hij deed dat met geleend geld van zijn vader en begon met drie kleine sleepboten, waarvan één meteen moest worden verkocht om het benodigde startkapitaal bijeen te krijgen. De twee andere sleepboten, de ‘Triton’ en de ‘Thetis’, kregen een groter motorvermogen en zo begon het bedrijf onder de naam ‘Sleepdienst Ben Iskes’. De concurrentie met het veel grotere bedrijf Goedkoop/ Wijsmuller was moeilijk, maar de kracht van Iskes zat in de kleinere schepen die goed konden manoeuvreren in de vissershavens. In 1976 kreeg de ‘Triton’ een nieuwe Deutz-diesel 600pk sterke motor ingebouwd en kocht Ben ook de sleper ‘Aaron’ (1000pk) aan, waarmee hij een licentie kreeg om 5 mijl buitengaats te gaan.


In de loop der jaren werden de (vries)trawlers steeds groter en daarom werd de ‘Pollux’ toegevoegd aan de vloot, een zeer goed wendbare sleper met een vermogen van wel 1600 pk. Ook het werkgebied van Iskes werd langzamerhand uitgebreid, mede door invloed van Jim Iskes, zoon van Ben, die in 1985 op 17-jarige leeftijd, na het afronden van de Zeevaartschool, bij het bedrijf in dienst trad. Op 24 november 1993 voerde dezelfde Jim Iskes het eerste ‘zeetransport’ uit door met de ‘Pollux’ de drijvende kraan ‘Rio Mar’ van IJmuiden over zee naar Hoek van Holland te verslepen.
De vloot werd in de loop der jaren verder uitgebreid en momenteel varen 19 schepen onder de vlag van Iskes.
Iskes Towage & Salvage, de huidige naam van het bedrijf, is gegroeid van een lokale sleepdienst in een wereldwijd opererend bedrijf.
Met foto’s en scheepsmodellen, maar ook met het grote sleepbotenspel toont deze expositie de boeiende geschiedenis van dit oer-IJmuidense bedrijf.