´Holland op z´n smalst´ vaste tentoonstelling

Eeuwenlang heeft men gedroomd van een directe verbinding van Amsterdam naar zee

Reeds in 1634 droomde Jan Pietersz. Dou over een afwateringskanaal dwars door de duinen naar zee om Noord Holland droge voeten te bezorgen. Ook in 1772 bracht Christiaan Brunings nieuw leven in dit plan.In 1816 gaf Koning Willem I met een streep op de kaart vanaf Amsterdam dwars door Holland op z'n smalst de plaats aan met de woorden 'Graaf hier uw kanaal'. Het zou echter nog tot 1865 duren voordat met technisch in staat was om verantwoord de duinenrij bij Velsen te doorbreken.In 1848, ver voordat de eerste bebouwing had plaatsgevonden schetste de schrijver en reiziger mr. S. Vissering al een uitstapje naar IJ-Muiden. De droom van Willem Anthonie Froger, aangevuld met de plannen van Johann Godliebt Jager leidde uiteindelijk tot de daad. In 1876 werd het Noordzeekanaal geopend.

Dit animatiefilmpje, gemaakt door de Stichting Oneindig Noord-Holland, geeft alles kort en duidelijk weer: 
https://www.youtube.com/watch?v=9JBhol3L8pw 

Wilt u meer achtergronden weten en zien over dit boeiende en belangrijke stukje vaderlandse geschiedenis kom dan naar het museum.