'Vissersschepen' door Jan de Reus

Jan de Reus toont in deze verkooptentoonstelling zijn IJmuidense vloot. Te zien in de Loodsenzaal van het museum.

      
IJM36 Jacoba Gesina en IJM26 Gravenhage
 
Als geboren en getogen Scheveninger was Jan de Reus als jongetje al geïnteresseerd in alles wat met de zee en varen te maken heeft. Zijn vader was haringvisser van beroep evenals zijn beide grootvaders. Ook had hij de ambitie om naar zee te gaan en wilde graag stuurman worden op de Grote Vaart. Dat plan is niet uitgekomen. Op advies van zijn vader is Jan uiteindelijk niet naar de hogere zeevaartschool gegaan, maar heeft hij na de middelbare school HTS Elektrotechniek gedaan. Na het diploma te hebben gehaald moest Jan in militaire dienst en had hij het geluk om bij de Marine als reserve officier het land te mogen dienen. Kon hij toch misschien varen en dat is uiteindelijk ook gelukt. Hij heeft in 1983 gevaren op het fregat Hr. Ms. De Ruyter, destijds het vlaggenschip van de Koninklijke Marine. Een bijzondere en leerzame ervaring. 
In 1986 heeft Jan de Marine vaarwel gezegd en is vervolgens als IT-er bij een bank gaan werken. De interesse voor de zee is echter gebleven. Een aantal jaren geleden is Jan op advies van zijn vrouw begonnen met schilderen en het mag geen verrassing zijn dat de schilderijen allemaal de zee en wat daarop vaart als thema hebben.
Jan heeft geen schilderlessen gevolgd maar zelf zijn eigen weg gezocht. Met vallen en opstaan en heel veel oefening lukt het hem steeds beter om het resultaat te krijgen dat hij voor ogen heeft. Voor Jan is het een uitdaging om de schepen zo goed mogelijk te laten lijken.