'IJmuiden Weerspiegeld'

In de Tiny Prinszaal is de tentoonstelling 'IJmuiden Weerspiegeld' te zien met werken van kunstenaars van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders.

Winnifred Bastian - olieverf 'Schip te IJmuiden'                                                            Ingrid Dingjan 'Aanloop IJmuiden' gemengde techniek

Zee en schepen zijn door de eeuwen heen een grote inspiratiebron geweest voor kunstenaars. Vooral in Nederland, zeevarende natie en sterk bewust van zee en water, leefde en leeft dit genre enorm; veel beeldende kunstenaars houden zich met het maritieme genre bezig. Een aantal hiervan heeft zich na een succesvolle gezamenlijke expositie in 1952 in het Stedelijk Museum te Amsterdam verenigd in de Vereniging van Zeeschilders. Dit initiatief is uitgegroeid tot een heden ten dage bloeiend kunstenaarscollectief van schilders, beeldhouwers, grafici, installatiemakers en conceptuelen. Zie ook de website www.zeeschilders.com.

Voor de expositie in het IJmuider Zee- en Havenmuseum hebben tien kunstenaars van de NVZ werken gemaakt waarin een aspect van IJmuiden wordt weerspiegeld. Het gaat hier om schilderijen en ruimtelijk werk. Uiteraard heeft iedere kunstenaar een eigen interpretatie aan deze vraag gegeven en is het resultaat zeer verrassend en divers. Het is aan de bezoeker om te vinden hoe in deze werken ‘IJmuiden is weerspiegeld’.

De deelnemende kunstenaars zijn: Winnifred Bastian- Ingrid Dingjan - Geer Huybers - Maarten Groot - Marc Langer - Edit Madou - Wim Vaarzon Morel - Jaap Ploos van Amstel - Peter de Rijcke - Ludo van Well. Alle getoonde werken in deze expositie zijn te koop.
De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met zondag 4 maart 2018.